Kruche ciasto z jagodami w śmietanie

Wydawać by się mogło, że nie ma nic lepszego jak ciasto drożdżowe z jagodami, jednak to kruche ciasto z jagodami zanurzonymi w śmietankowym kremie, który rozpływa się w ustach wraz z jagodowym sokiem to niebo w gębie :) Ja jak zwykle co roku zbieram w okolicznych lasach jagody, jeśli Wy nie macie takiej możliwości to zdecydujcie się na zakup jagód, których niewiele do tego ciacha potrzeba… smak jest naprawdę warty grzechu ;)

P.S. lepiej kupić więcej jagód – tak na dwie blaszki, ponieważ jedna znika w mgnieniu oka hehe :)

LIPA6492 (532x800)

Składniki:

- 3 szklanki mąki,
- 3/4 kostki margaryny Palma,
- 1 jajko i 3 żółtka,
- cukier waniliowy,
- 1/2 szklanki cukry,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3dkg drożdży,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 2 szklanki jagód

Składniki na krem śmietankowy:

- 2-3 łyżki cukru,
- 300 ml śmietany 30%,
- budyń śmietankowy/waniliowy

Drożdże zasypać łyżką cukru, mieszać aż powstanie płyn. Mąkę, tłuszcz, jajka, cukry, proszek do pieczenia, drożdże, śmietanę 18%, wymieszać i zagnieść na ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę, a resztę zostawić na posypkę. Ciasto „wynaciągać” na brzegi tak na 2 cm. Śmietanę wymieszać z budyniem i cukrem, następnie wylać na surowe ciasto. Całość posypać jagodami. Na jagody pokruszyć 1/4 ciasta pozostawionego na posypkę. Wkładać do zimnego piekarnika, piec 40 minut w 160 stopniach.

LIPA6494 (800x532)

4 Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! Mam jedno pytanie – czy czas pieczenia – 40 minut – liczymy od włożenia do zimnego piekarnika, czy od osiągnięcia tych 160 stopni. No i jeszcze – czy to ciasto uda się z mrożonych jagód?

    • Jest rewelacyjne:) 40 minut od włożenia do zimnego piekarnika. Uda się z mrożonych jagód, tylko musisz je rozmrozić i odlać z nich wodę z sokiem, który „puszczą” jagody, gdy będą się rozmrażać:)
      Musisz szybko wyrobić mrożone jagody, bo niebawem będą nowe :)

  2. Podane składniki sa na jakiej wielkości formę?
    ,,śmietanę wymieszać z budyniem i cukrem” – chodzi o proszek budyniowy czy ugotowany budyń?
    Z góry dziękuję za odpowiedź!

    • Swoje ciasta jak również to z jagodami, robię na dużej blaszce – 40cm/24cm, to jest taka standardowa prostokątna blacha :) jeśli zrobisz na mniejszej, będziesz mieć po prostu grubsze ciasto i też będzie ok :)
      Tak, oczywiście chodzi o proszek budyniowy :)

      Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.