Ciasto porzeczkowe

Przepis dostałam od mojej starszej córki, która tak jak ja lubi pichcić :) Do tego ciasta pasują różne owoce, lecz z pięknymi czerwonymi porzeczkami to ciasto prezentuje się wspaniale, a smakuje wyśmienicie! :)
Sezon porzeczkowy w pełni więc nie mogło obyć się bez porzeczek! :D

DSC03937 (800x600)

Składniki:

- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki poznańskiej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy bez cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- kostka margaryny,
- 20 dkg czerwonej porzeczki

Jajka ubić z cukrem, dodać 2 szklanki mąki (w tych dwóch szklankach mają być 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń), dodać proszek do pieczenia, a na koniec roztopioną, gorącą margarynę. Cały czas miksować. Na blachę z pergaminem wyłożyć połowę ciasta, delikatnie podpiec tak aby górę „chwyciło” i owoce się nie zapadły. Wyjąć z pieca, wyłożyć owoce i zalać resztą ciasta. Piec w 150 stopniach ok. 40 minut.

Smacznego!

DSC03932 (800x600)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.