Walentynkowy deser

Jeśli nie macie czasu na zrobienie walentynkowych ciasteczek z poprzedniego wpisu proponuję ten deser. Wygląda pysznie i taki jest! Biały krem to połączenie ubitej śmietany z mlekiem w proszku co daje niebanalny mleczny smak:) Idealny, ponieważ nie za słodki… najlepiej będzie wyglądać i smakować przy świecach ;)

Składniki:

- śmietana 30% (300ml),
- 4 czubate łyżki mleka w proszku,
- 200ml mleka,
- Śnieżka,
- 2 łyżki cukru,
- galaretka czerwona,
- galaretka rubinowa,
- czekolada gorzka lub gotowa polewa czekoladowa,
- opakowanie okrągłych biszkoptów

Zimną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i 2 łyżki mleka w proszku. Następnie w osobnej miseczce ubijamy śnieżkę, na koniec dodajemy kolejne 2 łyżki mleka w proszku. Obie ubite śmietany mieszamy razem i dajemy do lodówki. W dwóch osobnych naczyniach robimy galaretki zmniejszając ilość wody – każdą galaretkę mieszamy w 400 ml wody, następnie wylewamy na płaskie naczynia i dajemy do stężenia. Gdy czekamy aż galaretki stężeją, do naczynek na deser (u mnie szklanki) kruszymy ok. 2-3 okrągłe biszkopty. Jak tylko galaretki stężeją, wycinamy foremką serduszka. Gotowe serduszka dokładnie przyklejamy do ścianki szklanki. Schłodzony mleczny krem nakładamy do pucharków i znów wkładamy je do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę lub gotową polewę. Na folii aluminiowej robimy czekoladowe serduszka i dajemy je do lodówki aż staną się twarde. Z pozostałej galaretki łyżeczką zdrapujemy jej trochę i wykładamy na mlecznym kremie. Twarde czekoladowe serduszka delikatnie ściągamy z folii i układamy na szczycie deseru na galaretce.

Smacznego!

20 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.