Tort czekoladowy

Kolejny tort dla mojego wnuka :) Tym razem czekoladowy. Jeśli nie macie pomysłu na smak tortu, to czekoladowy każdemu będzie smakować :) chyba nie ma osoby, nie lubiącej czekolady?:) Przynajmniej ja takiej nie znam;)
Dzieciaki uwielbiają czekoladę, a to one głównie będą się nim zajadać:)

Składniki na biszkopt czekoladowy:

- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 czubate łyżki kakao,
- 1 szklanka mąki,
- 1 czubata łyżeczka proszku,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka octu,
- 4 łyżki wody

Ubić sztywną pianę z 4 białek, 4 łyżek wody i szczypty soli. Następnie dodać szklankę cukru bez przerwy miksując. Po rozbiciu cukru dodać żółtka z octem bez przerwy miksując. Do puszystej gotowej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec 40 minut w temp. 160 stopni, pamiętając aby zawsze wkładać każdy biszkopt do ZIMNEGO PIEKARNIKA!

Składniki na biszkopt biały:

- 2 jajka,
- 2 łyżki wody,
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1/2 łyżeczka octu,
- 3/4 szkl. mąki,
- szczypta soli

Wykonanie – analogicznie jak kakaowy :)

Składniki na krem czekoladowy:

- 2 masła,
- 2 budynie czekoladowe,
- 1/2 łyżki kakao,
- 6 czubatych łyżek cukru,
- 1 l. mleka

Ugotować budynie z łyżką kakao, odstawić do wystudzenia. Ciepłe masło ubić mikserem na puszysta masę, a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu bez przerwy miksując, aż powstanie puszysty krem.

W jaki sposób przełożyć tort kremem – widoczne na zdjęciach :)

Smacznego!

7 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.