Kruche ciasto z budyniem bananowym

Jedno w ulubionych ciast mojego męża, kiedyś musiałam mu go ciągle piec :) Ostatnio jakoś było ono u nas zastępowane wieloma innymi ciastami. Zawsze budyń w tym cieście był waniliowy lub śmietankowy, jednak ostatnio odkryłam budyń bananowy, który jest niesamowicie aromatyczny i właśnie wykorzystując budyń bananowy przełamałam tradycję i to ciasto nabrało egzotycznej wariacji :D Co tu dużo pisać, chyba nie ma osoby, której nie smakowałoby to ciasto, a z tym budyniem to absolutne szaleństwo dla podniebienia! :)

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki ( + mąka do wyrobienia ciasta),
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki cukru ( + 2 łyżki cukru do drożdży),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2dkg drożdży,
- 200g masła,
- 2 budynie bananowe (+ łyżka mąki pszennej, + 4 łyżki cukru jeśli budyń jest niesłodzony),
- cukier puder

Drożdże rozgnieść z 2 łyżkami cukru i pozostawić do rozpuszczenia na płyn. Z mąki, masła, cukru, jajka, żółtek, proszku do pieczenia i rozpuszczonych drożdży zagnieść ciasto. Wyrobić, podzielić na pół. Tradycyjną blachę wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć go na blachę. Nakłuć ciasto widelcem. Włożyć do zimnego piekarnika, nastawionego na 170 stopni, na 15 minut (termoobieg lub góra-dół). W między czasie przygotowujemy budynie zgodnie z opisem na opakowaniu dodając 1 łyżkę mąki. Wyciągamy ciasto z piekarnika i na gorące ciasto nakładamy gorący budyń. Przykrywamy drugą częścią ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

20 Komentarze

  1. witam,

    czy na pewno chodzi o 2g drożdży, czy to pomyłka?
    Ciasto wygląda pięknie, planuję upiec, tylko irytuje mnie trochę
    ilość drożdży….

    Pozdrawiam,
    Jola

    • Drożdże jak „dostaną” cukier, robią się aktywne, wtedy rozpuszczają się na płyn, więc drożdże po prostu mieszamy z cukrem :)

    • Nie wystarczy, ponieważ to jest kruche ciasto z drożdżami:) Wypróbuj, a zobaczysz, że jest lepsze niż tradycyjne kruche.

  2. Nieprawda . Nie trzeba dodawać proszku do pieczenia. Ten przepis można znależć w Kuchni Polskiej. To przepis na ciasto krucho – drożdżowe . Od dawna piekę z tym ciastem strucle makowe. Są lepsze niż z ciastem drożdżowym.Polecam.

    • Trzeba dodawać, ponieważ mój przepis nie pochodzi z „Kuchni Polskiej” i moje ciasto jest z drożdżami i z proszkiem do pieczenia :)
      To, że w moim cieście jest i jedno i drugie sprawia, że jest takie wyjątkowe :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.