Pierogi dyniowo-mięsne

Jeśli macie w rodzinie osobę (lub same/sami jesteście takimi osobami), dla której pierogi ruskie są numerem jeden to wiecie jak ciężko zachęcić takie osoby do zasmakowania w innych pierogach:D Mnie się udało! Mój mąż i syn ostatnio oznajmili mi, że pierogi dyniowo-mięsne są teraz numerem jeden, a ruskie „wylądowały” na drugiej pozycji ;) Musicie koniecznie przygotować je dla swojej rodziny:)

Składniki na ciasto:

- 1/2 kg mąki,

- 2 łyżki oleju,

- 1 żółtko jajka,

- gorąca woda

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wody dolewamy tyle aby nasze ciasto było miękkie i gładkie.

Składniki na farsz:

- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka, kurczaka lub królika,

- 1/2 kg dyni,

- 1 duża cebula,

- cebula dymka,

- 1/2 łyżki margaryna Palma,

- sól, pieprz

Przygotowane ciasto na pierogi zawijamy w folię. Dynię dusimy w rondlu, dodajemy odrobinę wody aby nie przywierała do dna. Gdy dynia zacznie się rozpadać odstawiamy do wystygnięcia i blendujemy. Cebulę szklimy na tłuszczu, dodajmy mięso i je podsmażamy. Następnie dodajemy dynię, wszystko razem znów chwile podsmażamy, żeby woda z dyni odparowała, doprawiamy do smaku. Ciasto urywamy po kawałku (resztę trzymamy w folii żeby nie wysychało), rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy jak tradycyjne pierogi z cebulką i boczkiem lub tak jak ja z kwaśną śmietaną doprawioną solą i pieprzem.

Smacznego!

15 Komentarze

  1. Jestem początkującym kucharzem i przepis,w którym pisze że trzeba dodać wodę niewiele mi mówi .Może warto byłoby określić,czy około pół szklanki,albo jednej szklanki wody na podaną ilość mąki.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.